Korzenie żywokostu i mniszka lekarskiego – czy to się zjada na surowo? A może suszy?

Zdjęcie zrobione 20 kwietnia 2008r w Ustrzykach Dolnych na rynku.
Zbieracie korzenie? Jakie? I co z nich powstaje w Waszym przetwórstwie? Ja zbieram niektóre. Co z nich robię, jak przetwarzam, do czego używam…. o tym będzie w tym poście. Dla przypomnienia post był publikowany na stronie: Moje Bieszczady
                 W mojej bieszczadzkiej spiżarni o tej porze roku królują już
słoiczki pełne różnych pyszności: dżemy, musy, powidła, marmolady; soki i
syropy; nalewki zdrowotne i octy a także
warzywa i owoce w zalewach octowych. Nie brakuje również suszonych przez
całe lato ziół takich jak: pędy malin czy jerzyn, liście poziomki, owoce i
kwiaty bzu czarnego, dziurawiec, krwawnik, lipa, itd. Co roku zbieram około 70
– 100 różnych roślin dziko rosnących, z których wytwarzam te wszystkie
bieszczadzkie pyszności, o których już wiecie.

        

                Teraz
przyszła pora na korzenie. Mam już korzeń chrzanu, całe wiadro. Z tego będzie
pyszny chrzan w słoiczkach, który od jesieni aż do wiosny przetrwa w
przetworzonej formie. A w okolicach Wielkanocy nabierze swej ostrej,
szczególnej mocy i jako pyszny dodatek do jaj i wędlin będzie już prawie
wspomnieniem. Mam też korzeń kobylaka, którego ususzyłam. I w tej formie będę
dodawać do herbatek na biegunki i wirusy grypowe.
                Ale mam
też korzenie żywokostu i korzenie
mniszka lekarskiego
popularnie nazywanego „mleczem”. Oba korzenie w razie
potrzeb możemy wykopać też na wiosnę przed zakwitnięciem roślin. Ja zaopatruję
się w nie na jesieni, gdyż będą potrzebne mi zimą w okresie kiedy króluje sezon
grypowy, kiedy przejadamy się tłustymi potrawami z powodu zimna i kiedy nasze
organizmy potrzebują największego wsparcia, gdyż są zmęczone a wówczas łatwo o
chorobę.
        
                Korzenie
mniszka łatwo znaleźć i wykopać, gdyż nie tkwią w ziemi uparcie, ale łatwo
wychodzą, wystarczy podważyć lekko ziemię. Są koloru kremowego czasem lekko
żółtego. Następnie dobrze myję, odrzucam brzydkie części korzenia i osuszam ręcznikiem
papierowym. Potem, kiedy już na pewno korzenie są suche, kroję je drobniutko i
suszę. Można w piekarniku w temp do 40 stopni C albo w suszarniach takich jak
na grzybki. Ja mam stryszek,  w którym
pod dachem panują idealne warunki, aby w słoneczny dzień wysuszyć korzonki.
                To samo
robię z żywokostem. Wykopanie go wymaga solidnej łopaty, albo chociaż saperki.
Korzenie mają czarną skórkę, są chrupkie i białe w środku. Pyszne do
podjadania. Po przełamaniu szybko brązowieją, pokrywając się śluzem. Im więcej
tego śluzu, tym lepiej, tym wartościowszy surowiec. Korzenie myję, ale nie
zdrapuję tej brązowo-czarnej skórki. Następnie osuszam i dopiero wtedy kroję na
małe plasterki do ususzenia. Suszę tak samo jak mniszka lekarskiego. Część
wykopanych surowych korzeni zużywam do przygotowania syropu. Korzenie gotuję
dość długo czyli ok 20-30 min., aby pozyskać też krzemionkę. Taki gęsty odwar
mieszam z miodem i cytryną. To jest syrop na przeziębienie i kaszel, który
zasila szeregi słoiczków w mojej spiżarni.
               Ususzone korzenie wykorzystuję w zimie do przygotowywania
odwarów na różne problemy zdrowotne. Głównie związane z dolegliwościami pory zimowej:
grypy, przeziębienia, chrypki, obtłuczenia, opuchnięcia, a także biegunki
spowodowane wirusami i dolegliwości żołądko-jelitowe.
Żywokost i mniszek w
kuchni ? – co one tu robią?
Żywokost od wiosny do późnej
jesieni wypuszcza młode listki, które warto zbierać i dodawać do sałatek.  Młode listki żywokostu można przygotować jak
szpinak z czosnkiem i spożywać jako dodatek do makaronów czy tostów lub dań
jarskich. Ma dużą wartość odżywczą i wzmacniającą. Działa ściągająco,
powlekająco i regenerująco. Następuje zmniejszenie lub zahamowanie
mikrokrwawień z uszkodzonych naczyń włosowatych w przewodzie pokarmowym oraz
stanu zapalnego, ułatwienie bliznowacenia ubytków spowodowanych wrzodem
trawiennym. Hamuje również proces zanikowy błon śluzowych żołądka i jelit u
osób w wieku podeszłym. Warto go zjadać.

         

Natomiast mniszek lekarski w
kuchni to liście na surowo. Wiemy, że mają gorzki smak. Aby temu zapobiec
zbieram je rankiem, opłukuję i wstawiam do słoika z wodą i przechowuję w
chłodnym i ciemnym miejscu do obiadu czy kolacji. Następnie przygotowuję
sałatkę: liście kroję drobniutko, dodaję liści czosnku niedźwiedziego lub
szczypiorek, pomidory, jajko ugotowane na twardo lub serek typu feta pokrojony
w kosteczki, oliwa z oliwek lub inny ulubiony olej (pasuje niemal każdy),
szczyptę soli i ulubione przyprawy ziołowe: pieprz czarny i czubryca. Do takiej
sałatki można też dodać lisci szczawiu, gwiazdnicę, miętę czy liście krwawnika
lub żywokostu. Dla osób mniej „zapalonych” sałatkami ziołowymi proponuję
zmieszać taką sałatkę z sałatą lodową (pół na pół). Mniszek lekarski jest
zielem żółciotwórczym i żółciopędnym, oczyszcza wątrobę ze złogów cholesterolowych,
więc warto od wiosny do późnej jesieni wybierać młode listki i dodawać do
sałatek na surowo. Gorzki smak można też nieco zneutralizować namaczając go na
ok. 20-30 min przed spożyciem w mleku. Obie roślinki są pyszne, popularne i
łatwo dostępne. A sałatka z jajeczkiem czy serkiem urozmaici nasz stół, a gości
zachwyci.
Do swojej spiżarni wrzucam też
syropek z kwiatów mniszka lekarskiego i syropek z korzeni żywokostu. Syropki te
stosuję w okresie przeziębieniowym jako pyszny dodatek do herbatki, naleśników,
racuchów, pierożków z owocami czy po prostu do ciasta.  A gdy bardzo gardełko mnie boli popijam sobie
łyżkami co kilka godzin. Czasem mam ochotę wypić wszystko na raz, takie dobre i
skuteczne !
Apteka natury  – czyli skład i działanie
                Mniszek
lekarski jest bogaty w różne związki lecznicze. Podam tylko te najważniejsze:
fitosterole, karotenoidy, cukrowce (inulina, fruktoza- zaleznie od pory roku),
pektyny, gumy, żywice, kwasy i glikozydy fenolowe, sole mineralne (potasowe ok.
5%), związki aminokwasowe, flawonoidy i wreszcie kumaryny. Sama nie wiem co
jeszcze się tam kryje. Mniszek jest zielem żółciotwórczym, żółciopędnym,
wzmagającym diurezę, pobudzającym przemianę materii, odtruwającym,
poprawiającym trawienie. Napar, odwar i sok rozkurczają mięśnie gładkie,
regulują wypróżnienia, wspomagają leczenie chorób skórnych i otyłości. Obniżają
poziom cukru we krwi. Mniszek ma także działanie przeciwmiażdżycowe co
zapobiega odkładaniu złogów i kamieni żółciowych i zastojom żółci. Listki
mniszka czyszczą krew.
Żywokost zawiera kwas fenolowy o
nazwie litospermowy (jest on pochodzny kwasy cykoriowego i spokrewniony z
kwasem rozmarynowym). A dlaczego o tym wspominam? Bo posiada on właściwości
antygonadotropowe i ochronne na miąższ wątroby (hepatoprotekcyjne). Może mieć
zastosowanie przy nadmiernym wytwarzaniu hormonów gonadotropowych z przysadki
mózgowej. Żywokost zawira też inulinę, allantoinę, mukopilisacharydy, glikozydy
fenolowe, witaminy: B1, B2, B12, C i P oraz: wapń,zelazo, fosfor, kobalt,
mangan itd.
Przed
odkryciem obecności alkaloidów pirolizydynowych stosowano żywokost:
◾we
wrzodzie żołądka i dwunastnicy,
◾w
nieżycie błon śluzowych przewodu pokarmowego,
◾w
uszkodzeniach i mikrokrwawieniach spowodowanych różnymi toksycznymi związkami,
m.in. niektórymi lekami (np. tabletkami salicylanów) i substancjami żrącymi
(np. ługami lub kwasami).
◾w
łagodnych nieżytach jamy ustnej, gardła i krtani, zwłaszcza u dzieci i
młodzieży.
◾zewnętrznie
jako miazgę, maści lub odwary z korzeni na oparzenia, odmrożenia, trudno gojące
się rany, owrzodzenia żylakowe nóg, stany zapalne skóry i egzemy.
◾jako
środek działający ściągająco, powlekająco i regenerująco.
◾w
celu zwiększenia liczby leukocytów obojętnochłonnych oraz pobudzenie
mechanizmów obronnych, wyrażające się m.in. przyspieszonym wypełnianiem ubytków
kostnych po złamaniach.
Uwaga!
Duże kontrowersje wzbudza ostatnio informacja, że żywokost
jest szkodliwy! Obecnie zaniechano stosowania go wewnętrznie z powodu wykrycia
wcześniej wspomnianych alkaloidów pirolizydynowych, które „sieją spustoszenie”
w naszych wątrobach, a których trzeba byłoby zjeść sporą ilość, żeby
zaszkodziło. Związków tych jest tyle co „kot napłakał” jak mówi mój wykładowca
„Towaroznawstwa zielarskiego” Henryk Różański. I ja mu wierzę, gdyż prowadzi on
badania laboratoryjne na ten temat. Ja zjadam duże ilości żywokostu i jedyne co
odczuwam, to… przyjemny smak chrupiących korzeni, albo kojące działanie syropu
na gardełko. Kwestia decyzji: jeść czy nie jeść – oto jest pytanie, powinna
należeć do własnego wyboru., bo jest to niezłe ziółko 😉
Zastosowanie w
medycynie ludowej
                Dawniej
„dmuchawca” stosowano głównie na przeziębienie, drogi żółciowe, albo podczas
bolesnych krwawień miesięcznych. Ludność nie znając biochemii stosowała daną
roślinę jak mówiły „Babki” , albo jak tradycja w rodzinie nakazywała. Miało to
sens, gdyż przepisy były wypróbowane przez wiele pokoleń, sprawdzone i
przetestowane przy różnych dolegliwościach. Dziś zapominamy o dorobku naszych
przodków i musimy uczyć się od nowa. A szkoda…
                Jedna  z tradycji mówi, że gdy kogoś trapił jakiś
problem to miał pójść na łąkę wyszukać najpiękniejszy kwiat, zerwać go i
wyszeptać mu swe troski. Potem trzeba było ten kwiat ususzyć i po całym cyklu
księżyca zaparzyć herbatkę i wypić, tak dla pewności na odgonienie „złego”.
Myślę sobie, że my w dzisiejszych czasach nie mamy aż tyle czasu, aby nasze
troski odganiać aż przez miesiąc, my zabieramy się od razu do dzieła.  A co by było gdyby troski przyszły w
listopadzie? To co, czekać aż do kwietnia? Zdecydowanie ludzie kiedyś żyli
wolniej….. A może mniej trosk mieli….
                Żywokost
czyli żywa kość, albo kosztywał – to żywy gnat. Wychodzi na  to samo. W lecznictwie ludowym żywokost
uchodził za skuteczny środek przyspieszający gojenie się ran, zrastanie
złamanych kości i w zapaleniu szpiku kostnego. Na własnym przykładzie
wypróbowałam wielokrotnie jak pomocny jest i jak szybko działa to ziółko. Na
obtłuczenia, siniaki, wybite stawy, złamaną kość żywokost jest niezastąpiony.
Wiele razy podczas zajęć sportowych zdarzyło mi się ulec jakiejś kontuzji.
Wystarczy z liścia (dobrze umytego) zrobić coś w formie przylepca, czy gazy i
przyłożyć do rany bandażując, aby się dobrze trzymało, zmieniając opatrunek co
kilka godzin, a po 2-3 dniach nie ma już śladu. Pierwsze działanie można odczuć
już po 20-30 min. Nie dziwię się więc, że ludność wiejska traktowała tą
roślinkę z wielkim szacunkiem. Pamiętam z dzieciństwa jak stare babcie
zabraniały zrywać go pod byle pretekstem, że to niby prawie święte ziele. Teraz
już to rozumiem….
Korzennych inspiracji
Życzy Niezłe Ziółko
J

11 Comments

Add Yours
    • 2
      admin

      Witaj Małgosiu, cieszę się, że podoba Ci się mój blog. Dużo to dla mnie znaczy, gdyż ja jestem początkującym bloggerem 😉 Robienie zdjęć to jedna z moich pasji od dzieciństwa. Pamiętam kiedy dostałam od mamy aparat fot. "Smiena", to była dopiero była radość, ze ho, ho… 🙂

  1. 3
    Anonimowy

    Dziekuje slicznie za te obszerne i zachecajace informacje. Od dawna pije wywar z suszonych korzeni mniszka i zawsze z zalem wyrzucam wygotowane korzenie. Prosze o informacje, czy mozna te wygotowane korzenie jesc i czy to ma jakis sens?
    Pozdrawiam. Iwona

    • 6
      admin

      Witam, złożoność wydolności nerek przy dnie moczanowej nie kwalifikuje się na poradę w internecie. Jest to zbyt poważna i indywidualna sprawa, więc takie porady udzielam tylko w gabinecie. Uprzednio należy przeprowadzić wywiad z osobą odnośnie przyjmowanych leków, sposobu żywienia, prowadzonego trybu życia tudzież inne prywatne kwestie. Rozumiem, że nie chce się Pan/Pani dzielić tymi wszystkimi informacjami na forum…??? Pozdrawiam 🙂

  2. 7
    Agnieszka

    Mniszek lekarski <3 cudowne działanie lecznicze, wspomaga pracę wątroby, odporność itd. Zaczęłam interesować się ziołami, od kiedy zauważyłam wyraźna poprawę samopoczucia po ich stosowaniu. Po kolei testuję je wszystkie z różnymi dodatkami i w różnej formie. 🙂

  3. 8
    Katarzyna

    Witam, co sądzi Pani o teorii że korzeń mniszka zabija raka? Mam w rodzinie chorą osobę i szukam wszystkiego co mogłoby pomóc… Pozdrawiam Katarzyna

    • 9
      Krystyna Judka

      Witam, nie sprawdzałam korzenia w chorobach rakowych. Jest sporo badań na jego temat i to dość sprzecznych. W mojej praktyce zielarskiej zajmuję się raczej tradycyjnym wykorzystaniem ziół. Pozdrawiam 🙂

  4. 10
    Franek

    Witam, przeczytałem wpis i bardzo mi się spodobał. Mam tylko jedno pytanie- czy stanie mi się coś, jeżeli zjem korzeń mniszka w trakcie okresu wegetacji?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *