Cukinia na talerzu….

DSC06177
Kwiat cukinii od środka 🙂

Czy mówiłam Wam, że ogrodnicy zrywają młode zawiązki dyniowatych: cukinie dynie, patisony, ogórki etc., by plony były większe?? Takie oberwanie pierwszego młodego niedojrzałego zupełnie zawiązka daje roślinie informację, że musi się bardziej postarać, wytworzyć więcej dzieci, które być może dojrzeje, wyda nasiona i przedłuży linię rodu….

Te oto zawiązki to cukinie, przy małej truskawce wyglądają jak olbrzymy.

DSC06187
Danie makaronowe z cukinią

DSC06189

Ja wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym masełkiem, szybciutko podsmażyłam i na stół , ale można je dodawać na surowo do sałatek, czy wrzucać do zup na sam koniec gotowania. Są gotowe w jedna minutę, pyszne i chrupkie. I dodają daniu egzotyczności.

Można tak samo młodziutkie zawiązki ogórków, zamiast wyrzucać na kompost, to na kanapkę, są pyszne i orzeźwiające. Można również zrobić w zalewie octowej. Inwencja twórcza dowolna, ale czego nie wolno? Nie wolno absolutnie wyrzucać….

DSC06145
Pyszny tost z zawiązkami ogórka

I ja oberwałam kilka będąc na ogrodzie. Nie było ich dużo, ale wystarczyło, by uatrakcyjnić obiad: makaron z grzybami duszonymi. Do obiadu dodałam również truskawki posypane papryczką ostrą i słodką

Obiad wyszedł wyśmienity !! Polecam !!

Niezłe Ziółko

DSC06174

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Ewa Debis

    Pyszne są „fiori di zucca” – męskie kwiaty zrywa się, faszeruje kawałkiem serka topionego i kawałkiem anchois, moczy w cieście naleśnikowym i smaży na głębszym tłuszczu.

Skomentuj Ewa Debis Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *