Naleśniki, krokiety, bliny…. Świąteczne czy codzienne danie??

Jarskie danie, danie łasucha, proste danie, podwieczorek, wykwintne , tradycyjne…. Cokolwiek  by nie powiedział to i tak jest to chyba najbardziej znana potrawa.  A w wielu krajach jest znana pod wieloma innymi nazwami:

CRÊPES – we Francji rodzaj bardzo cienkiego naleśnika, zazwyczaj wykonanego z mąki pszennej podawanego z nadzieniem.  Słowo określające crêpe jest francuskiego pochodzenia lub wywodzi się z łaciny crispa, co oznacza „zrolowany”, „zwinięty”

WRAPS – rodzaj  kanapki wykonanej z okrągłego płaskiego chlebka z zawiniętym w środku nadzieniem. Wrap różni się od kanapki tym, że całkowicie spowija nadzienie. Natomiast kanapka składa się z wyraźnie widocznych dwóch warstw – górnej i dolnej. We wrapie nadzienie z reguły składa się z pokrojonego w plastry mięsa, drobiu lub ryby na zimno wraz z rozdrobnioną sałatą, pomidorami pokrojonymi w kostkę, smażonymi pieczarkami, boczkiem, cebulą, serem i sosem.  Przygotowuje się z ciasta podobnego do naleśnikowego, ale zdecydowanie bardziej przypominającego ciasto makaronowe. Pochodzi prawdopodobnie z  Kaliforni.

TORTILLA –  W kuchni hiszpańskiej rodzaj grubego omletu, z pokrojonych w plasterki ziemniaków, często z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw. W kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy  od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jak  pieczywo i baza do innych potraw.

BURRITO – Meksyk….

PITA – z Arabii…

LAWASZ – ormiański….

Naleśnik z serkiem maskarpone, posypany cukrem pudrem, polany musem truskawkowym, z dodatkiem owoców i sosu czekoladowego

Co kraj to obyczaj. W każdym kraju gospodynie używają różnych rodzajów mąk, różnych
przepisów, ciasto jest płaskie albo pulchne, miękkie lub twarde, na mleku lub
na wodzie czy syropach… Chyba nie ma w żadnym innym znanym mi daniu czy
potrawie tak wielu przepisów i sposobów wykonania jak w naleśnikach. W samej
tylko Polsce tych przepisów jest tyle ilu kucharzy…..

Najprostszy przepis, który nie ma prawa nie wyjść i w dodatku bez tłuszczy!!! Porcja na dwa duże naleśniki ( średnicy około 46 cm)

1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mleka
1 jajko
Szczypta soli
lub cukier waniliowy lub inne zioła i przyprawy – wg gustu
2 łyżki kwaśnego mleka lub maślanki
I żadnego tłuszczu!!!

Jajko – całe – rozbijamy do wysokiego naczynia, ubijamy mikserem jak do ciasta, na średnich obrotach. Kiedy już zrobi się pulchne i ubite, spienione dodajemy mleka i dalej
ubijamy spieniając wszystko, następnie dosypujemy delikatnie mąkę dalej
ubijając delikatnie i dodajemy resztę.

Rozgrzewamy patelnię – najlepiej teflonową czy ceramiczną, ciężką, taka którą można rozgrzewać bez tłuszczu. Ja mam taką dużą o średnicy 46 cm, gastronomiczną, specjalną do naleśników. Wylewamy na patelnię połowę porcji i smażymy z obu stron. Następnie wykładamy farsz  i dodatki wg naszego smaku i gustu.
Na świąteczny stół Bożonardzeniowy polecam osobiście krokiety z kapusty kiszonej z grzybkami leśnymi, a do tego barszczy kiszony.
Poniżej zapraszam do naleśnikowej galerii, którą wraz z córką namiętnie tworzymy systematycznie co roku od kiedy córka nauczyła się robić naleśniki.

Niezłe Ziółko

Naleśnik z owocami, posypany tartą czekoladą i z konfiturą owocową.
Naleśnik w stylu włoskim: mozarella, oliwki, pomidorki koktajlowe, prażony słonecznik, suszone pomidory i oliwa z oliwek, bazylia.
Z kawałkami piersi z kurczaka grillowanego, bazylia, tymiankiem, kawałkami brzoskwini i serem żółtym.
Pierwszy samodzielnie przygotowany naleśnior przez córkę 🙂
A to  jest specjalne zamówienie: czekolada i słonecznik…
Naleśnik z serem brie, żurawiną suszoną, winogronami, sezamem, słonecznikiem i konfiturą żurawinową oraz granatem. Extra wypas 🙂
Ten naleśnik to wiosenna inspiracja: pesto ziołowe z wiosennych zbiorów, z dodatkiem prażonego słonecznika, stokrotek, papryki ostrej i oliwy.
A to już wczesno jesienne danie: sos purchawkowy na śmietanie oraz pomidorki pieczone na maśle i czosnku.
Mus dyniwo-pomarąńczowy, porzeczka czarna w spirytusie z przyprawami korzennymi, drzem truskawkowy z wanilią oraz miechunki z syropem miechunkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *