Warsztaty ZIELNE FOLWARKI

Zapraszam serdecznie na wyjątkowe warsztaty ziołowe w FOLWARKACH koło Lubaczowa 🙂 Tak, tak! w Folwarkach! Prawda, że nazwa miejscowości brzmi wyjątkowo?? I warsztaty też będą wyjątkowe!! Tak jak wyjątkowa jest historia tego miejsca…..

Tym razem omówimy kulinarne wykorzystanie:
– ziół rosnących jako chwasty w polu, ogrodzie i sadach, a przydatnych w domu
– drzew i krzewów „pozornie” ozdobnych: forsycja, magnolia itp.
– ziół leczniczych przetwarzanych również w celach spożywczych
– roślin i ziół gospodarstwa domowego jako eco-pożywienie

Termin: 10-11 czerwiec 2017r., czas trwania: 9:00 – 18:00

Zielna dekoracja stołu wiejskiego podczas wesela, ale na co dzień te zioła lądują albo w garnku jako danie główne albo w menzurkach i kolbach jako przedmieszki do preparatów leczniczych

Program SOBOTA – przetwarzanie ziół świeżych czyli spiżarnia pełna smakołyków. Uczestnicy wykonają poszczególne produkty, które zabiorą ze sobą do domu:
1. Zioła marynowane. Co możemy marynować: kwiaty, liście… – dodatki do dań czy jednak danie główne? – 300 ml/osoba
2. Pasty, pesta, gąszcze, sosy, zupy… – co podawano na „pańskich stołach” i czym poczęstować niespodziewanego gościa? /Wykonamy pastę z ziół leśnych jako danie do degustacji jako poczęstunek.
3. Marmolady, powidełka i inne ziołowe słodkości – urozmaicenie lodów, deserów i ciast – zdrowa „słodycz”. Wykonamy marmoladę z ziół lokalnie rosnących lub deser do degustacji jako poczęstunek.
4. Zioła na patelni: czyli kwiaty w cieście naleśnikowym – szybkie danie o każdej porze dnia. /wykonamy danie jako poczęstunek.

Program NIEDZIELA – zioła w pełnym rozkwicie:
Podczas tego dnia warsztatów omówię:
– zbiór i konserwację ziół przydatnych w każdym gospodarstwie domowym(omówię zioła objęte ochroną gatunkową, stanowiska zielne, kiedy zbierać zioła)- uczestnicy nauczą się jak i kiedy prawidłowo zbierać zioła
– prawidłowe suszenie ziół – sposób tradycyjny i nowoczesny
– tworzenie kompozycji herbat – jako doskonały prezent i produkt gospodarstwa rolnego – wykorzystanie ziół rosnących w przydomowych gospodarstwach
– wykorzystanie ziół przyprawowych w celach kosmetycznych

A uczestnicy warsztatów wykonają:
1. Na własny użytek kompozycje herbat z suszonych ziół – z doborem do własnych potrzeb/ 200/ml osoba
2. Soki i syropy ziołowe – najlepszy poczęstunek gospodarskiej spiżarni/200 ml osoba
3. Kosmetyk do pielęgnacji ciała na bazie ziół z kuchennej szafki i soli /200 ml osoba

W trakcie trwania dwudniowych warsztatów odpowiemy sobie na bardzo ważne pytania:
– czy wszystkie zioła można pić dowolnie długo??
– czy zioła można łączyć z lekami ?
– a co z ziołami w ciąży i dla małych dzieci?
– co to są zioła: lecznicze, przyprawowe, spożywcze i kosmetyczne….??

Dla uzupełnienia wiedzy teoretycznej przygotuję do degustacji dla uczestników domowe wyroby ziołowy – w formie niespodzianki (syrop, marmolada, marynata).

Uczestnicy warsztatów zobowiązani są do zapewnienia we własnym zakresie wygodnych ubiorów (ochronnych) oraz notatników. Uczestnicy, którzy nie ukończyli 18 lat zobowiązani są do przybycia w towarzystwie swoich opiekunów, którzy wyrażają zgodę na uczestnictwo dziecka w warsztatach.

Zapisy oraz dodatkowe informacje:

Krystyna Judka – tel. 734103970, mail: kjudka@wp.pl
Potwierdzeniem rezerwacji jest wpłata zaliczki min. 25% na podany w mailu (przy zapisach) nr konta.

Serdecznie zapraszam 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *