Ziołowe Wellness: Jak powstają cudowne preparaty?

Warsztaty: 21/22 stycznia 2017 w Działoszynie, ul. Zamkowa 22.
Zazwyczaj jestem proszona o poprowadzenie warsztatów dla grup zamkniętych lub takich, których uczestnicy już się zebrali w odpowiedniej ilości w danym terminie. Nie umieszczam wówczas informacji o tym wydarzeniu, gdyż zwykle jest już brak miejsc. Tym razem tak skomponowałam program, by mogła uczestniczyć w warsztatach większa ilość osób. Większość miejsc jest już jednak zajęta, ale kilka jeszcze pozostało, gdyby ktoś miał ochotę.

SOBOTA: zaczynamy ok. godz. 9:00 czas trwania do 19:00 Przerwa około godz. 14:00 (1 godz. na posiłek)

W tym dniu:
1.Przygotujemy wodę destylowaną najprostszym domowym sposobem (do toniku i syropu prawoślazowego)
2. Zaprezentuję najprostsze urządzenie gotowe do przygotowania różnych destylatów w warunkach domowych (destylacja wody, destylacja ziół parą wodną – czyli hydrolat, destylacja wina czyli wydestylowanie alkoholu, itd.).
3. Będziemy omawiać głównie jak powstają różne preparaty-półprodukty, zwane przedmieszkami, maceratami, ekstraktami czy wyciągami i do czego służą. Zaprezentuję również cześć swoich zasobów.
4. Opowiem jak przygotować maceraty ziołowe w różnych mediach i od czego zależy, który rozpuszczalnik należy użyć. Będziemy omawiać m.in. sposób przygotowania:
– maceratów glicerynowych
– ekstraktów tłuszczowych
– wyciągów alkoholowych
– maceratów octowych i winnych
– odwarów, naparów i perkolatów
– solanek itd.
5. W trakcie tego dnia przygotujemy na własne potrzeby:
– gliceryt – do kremów, maści, żelów i balsamów
– macerat ziołowy na tłuszczu – do kremów, peelingów, kosmetyków kąpielowych czy mydeł na zimno
– wyciąg lub extrakt na occie – do toników, płukanek na włosy, maseczek na dłoń
– jeśli starczy czasu i uczestnicy zechcą to przygotujemy extrakt alkoholowy (uczestnicy zaopatrują się w alkohol 40-95% i w ilości 0,5 l oraz słoik 1 l. )
6. Opowiem również o proporcjach, stężeniach, ilościach, dawkowaniu, procentowości, etykietowaniu oraz innych ważnych stałych elementach produkcji ziołowej.

NIEDZIELA: zaczynamy ok. godz. 9:00 czas trwania do 19:00 Przerwa około godz. 14:00 (1 godz. na posiłek)

W tym dniu:
1.Przygotujemy hydrolat – opowiem o jego właściwościach i sposobie użycia. Hydrolatu użyjemy do kosmetyków lub uczestnicy zabiorą do domu.
2. Opowiem o zbieraniu i suszeniu ziół – najistotniejszy element pracy zielarza.
3. Opowiem o przygotowywaniu preparatów: łączenie składników jednorodnych w preparat złożony.
– przygotujemy SYROP PRAWOŚLAZOWY – na chore gardełka, kaszlące płucka, pulsujące migdałki i ochrypłe krtanie 😉 na niedobrego męża (bo przez żołądek do serca – a wiadomo, że prawoślaz i na żołądek i jelita)
– Przygotujemy ZIOŁOWE MASŁO „ZIMOWA OCHRONA” do ciała – dobór składników do cery i potrzeb uczestnika. Można również przynieść swoje ulubione tłuszcze – 250 ml. (zapewniam pojemniki apteczne, można przynieść swój ulubiony słoiczek).
– przygotujemy TONIK DO TWARZY – jednofazowy lub dwufazowy – z doborem do cery – 100 m

A zajęcia będą się odbywać TUTAJ, w pięknym Zespole Parkowo-Pałacowym w Działoszynie – renesansowy Pałac Męcińskich.

Rezerwacja:
Krystyna Judka nr Tel. 734 103 970
lub na adres mailowy: kjudka@wp.pl
lub
Aldona Pol nr Tel 506 627 130

Osoby potrzebujące noclegu na te dni:
Centrum Obsługi Turystycznej
Skarbczyńskich 1
98-355 Działoszyn
Tel 570 575 100

Potwierdzeniem rezerwacji jest wpłata zaliczki w wysokości 25%, na podany w mailu nr konta.

Uczestnicy warsztatów zobowiązani są do zapewnienia we własnym zakresie wygodnych i ochronnych ubiorów oraz notatników. Uczestnicy otrzymają: preparaty oraz pojemniki na preparaty, receptury i opisy. Wszystkie niezbędne półprodukty do przygotowania preparatów (poza alkoholem) oraz sprzęt niezbędny do ich przygotowania.

I jak zwykle: kto pierwszy? ten….Niezłe Ziółko 😉
Ps. Nie wiem czy wiecie, ale zioła do produkcji tych wszystkich cudów kosmetycznych będziemy zbierać w okolicy pałacu…., a to oznacza, że będą to książęce preparaty…..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *