Gość w dom….baba na stół

Zdarzyło mi się kiedyś popełnić działalność o nazwie Kawiarnia Artystyczna.  Były tam pyszne ciasta domowej roboty,  kawa sprowadzana z najlepszych palarni w Polsce, sałatki, dania wege, były też naleśniki: do wyboru do koloru. Przypomniały mi się te pyszności, więc teraz opiszę Wam jak zrobić najpyszniejszą i najszybszą babeczkę, która może zamienić się w muffinki i znikać będzie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
Kiedy dzwonią znajomi: „ jesteś w domu? – to zaraz wpadniemy na kawę” mam wówczas dylemat czy lecieć szybko do sklepu po „coś” do kawy czy jednak samemu na „szybciocha” upichcić. Z reguły  słodycze u mnie nie zalegają w domu. Słodycze czyli takie produkty słodkie kupowane zwykle w sklepie z żywnością z dodatkiem: dużej ilości cukru, glutaminianu sodu i całej tablicy Mendelejewa. Bo słodycze, takie „moje” są i owszem. Lubię suszone owoce, orzechy, robię swoją czekoladę oraz wypieki domowe. Słodycze to dla mnie łyżka miodu na śniadanie, albo konfitura  przygotowana latem z owoców pełnych słońca.  Czasem są goście, których nie chcę przymuszać do zjadania moich wytworów, szanuję ich decyzje. Suszone owoce do kawy? Nie dla wszystkich. Dla takich gości mam babkę, która jest gotowa w 30 minut, czyli zanim goście przyjadą.
Babka na stół… w 30 minut.
Zanim goście przyjadą, „rozpłaszczą” się, przywitają (kurtuazyjne uściski, całusy, potrząsania
dłońmi itd.) moja babka zdąży się upiec. Do tego przygotowanie kawy, podanie… w tym czasie babka stygnie. I już możemy podawać.
            Do zrobienia babki potrzebuję:
– 1 szklanka mleka (może być woda lub inny płyn, mleczko kokosowe itd.)
– 2 szkl. mąki pszennej (można zmieszać mąki różnego rodzaju, ja dodaje czasem żytniej, czasem besan, krupczatki lub innej)
– 1 łyżeczka sody do pieczenia
– 1/2 szkl. cukru lub miodu (lub innego słodzika w odpowiedniej proporcji)
– 1jajko
– 100 ml płynnego tłuszczu (najlepszy jest olej kokosowy !)
– dodatki: co kto lubi (ja dodałam paczków sosny oraz gałązek młodziutkich drobno pokrojonych, ale mogą być rodzynki, czekolada, kakao, mak… itd.)
Piekarnik ustawić na pieczenie w temp. ok. 180-200  stopni. Formę nasmarować masłem i obsypać mąką. Sypkie składniki wymieszać w pojemniku razem, mokre składniki wymieszać w drugim (jajko roztrzepać). Następnie połączyć, wymieszać tylko tyle żeby się połączyło i wylać do formy. Wstawić do pieczenia na ok. 25-30 min. Upieczone ciasto wyjmuję z formy (dnem do góry, żeby odparowało). I po chwili jest już gotowe. Można podawać na ciepło z różnymi dodatkami.
            Nigdy nie mogę się zdecydować jakie mają to być te dodatki, więc zwykle każdy kawałek babki zjadam w innym wystroju. Jest to przepis łatwy, szybki, możliwy do modyfikowania, można zrobić małe muffinki zamiast baby. Doskonale komponuje się z takimi dodatkami jak: sok z cytryny i skórki starte drobniutko, albo smażone skórki pomarańczy z kawałkami czekolady. Albo połowa bez niczego tylko z dodatkiem cukru waniliowego a druga połowa z dodatkiem kawy. Gorąca babka z dodatkiem gałki loda w ulubionym smaku….mmmmmniam.
            Babka jest wyśmienita! Moja dzisiejsza babka jest z dodatkiem syropu z sosny oraz młodych gałązek i paczków sosnowych. Ciasto wspaniale się wypiekło, a zapach sosny dodaje rześkości. Babka jest eteryczna jak gdybym dodawała trochę miodu. I jak zwykle nie mogę się zdecydować na dodatki. Będę próbować z czym smakuje najbardziej.
 Wystrojonych babek życzy
Niezłe Ziółko
Babeczka lub muffinka (jak kto woli) z owocami kaliny w sosie własnym.
Babeczka zatopiona w soku sosnowym.
Babka polana sokiem z pigwy oraz z dodatkiem konfitury imbirowo-cytrynowej.

4 Comments

Add Yours
    • 4
      admin

      Witam, łatwe szybkie i przyjemne 🙂 Warto spróbować i pokombinować z dodatkami. Za każdym razem z tak prostego przepisu wychodzi "inne" ciasto. Nigdy się nie znudzi i daje pole do popisu przed rodziną 😉 Pozdrawiam również 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *