
Jarskie danie, danie łasucha, proste danie, podwieczorek, wykwintne , tradycyjne…. Cokolwiek by nie powiedział to i tak jest to chyba najbardziej znana potrawa. A w wielu krajach jest znana pod wieloma innymi nazwami:
CRÊPES – we Francji rodzaj bardzo cienkiego naleśnika, zazwyczaj wykonanego z mąki pszennej podawanego z nadzieniem. Słowo określające crêpe jest francuskiego pochodzenia lub wywodzi się z łaciny crispa, co oznacza „zrolowany”, „zwinięty”
WRAPS – rodzaj kanapki wykonanej z okrągłego płaskiego chlebka z zawiniętym w środku nadzieniem. Wrap różni się od kanapki tym, że całkowicie spowija nadzienie. Natomiast kanapka składa się z wyraźnie widocznych dwóch warstw – górnej i dolnej. We wrapie nadzienie z reguły składa się z pokrojonego w plastry mięsa, drobiu lub ryby na zimno wraz z rozdrobnioną sałatą, pomidorami pokrojonymi w kostkę, smażonymi pieczarkami, boczkiem, cebulą, serem i sosem. Przygotowuje się z ciasta podobnego do naleśnikowego, ale zdecydowanie bardziej przypominającego ciasto makaronowe. Pochodzi prawdopodobnie z Kaliforni.
TORTILLA – W kuchni hiszpańskiej rodzaj grubego omletu, z pokrojonych w plasterki ziemniaków, często z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw. W kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jak pieczywo i baza do innych potraw.
BURRITO – Meksyk….
PITA – z Arabii…
LAWASZ – ormiański….
![]() |
Naleśnik z serkiem maskarpone, posypany cukrem pudrem, polany musem truskawkowym, z dodatkiem owoców i sosu czekoladowego |
Co kraj to obyczaj. W każdym kraju gospodynie używają różnych rodzajów mąk, różnych
przepisów, ciasto jest płaskie albo pulchne, miękkie lub twarde, na mleku lub
na wodzie czy syropach… Chyba nie ma w żadnym innym znanym mi daniu czy
potrawie tak wielu przepisów i sposobów wykonania jak w naleśnikach. W samej
tylko Polsce tych przepisów jest tyle ilu kucharzy…..
Najprostszy przepis, który nie ma prawa nie wyjść i w dodatku bez tłuszczy!!! Porcja na dwa duże naleśniki ( średnicy około 46 cm)
lub cukier waniliowy lub inne zioła i przyprawy – wg gustu
I żadnego tłuszczu!!!
Jajko – całe – rozbijamy do wysokiego naczynia, ubijamy mikserem jak do ciasta, na średnich obrotach. Kiedy już zrobi się pulchne i ubite, spienione dodajemy mleka i dalej
ubijamy spieniając wszystko, następnie dosypujemy delikatnie mąkę dalej
ubijając delikatnie i dodajemy resztę.
Niezłe Ziółko
![]() |
Naleśnik z owocami, posypany tartą czekoladą i z konfiturą owocową. |
![]() |
Naleśnik w stylu włoskim: mozarella, oliwki, pomidorki koktajlowe, prażony słonecznik, suszone pomidory i oliwa z oliwek, bazylia. |
![]() |
Z kawałkami piersi z kurczaka grillowanego, bazylia, tymiankiem, kawałkami brzoskwini i serem żółtym. |
![]() |
Pierwszy samodzielnie przygotowany naleśnior przez córkę 🙂 |
![]() |
A to jest specjalne zamówienie: czekolada i słonecznik… |
![]() |
Naleśnik z serem brie, żurawiną suszoną, winogronami, sezamem, słonecznikiem i konfiturą żurawinową oraz granatem. Extra wypas 🙂 |
![]() |
Ten naleśnik to wiosenna inspiracja: pesto ziołowe z wiosennych zbiorów, z dodatkiem prażonego słonecznika, stokrotek, papryki ostrej i oliwy. |
![]() |
A to już wczesno jesienne danie: sos purchawkowy na śmietanie oraz pomidorki pieczone na maśle i czosnku. |
![]() |
Mus dyniwo-pomarąńczowy, porzeczka czarna w spirytusie z przyprawami korzennymi, drzem truskawkowy z wanilią oraz miechunki z syropem miechunkowym. |